Problemer med ørevoks og vokspropper

Det er mange fordommer og myter knyttet til ørevoks. Ørevoks kan oppfattes som uhygienisk, vi kan føle oss urenslige hvis voksen syns, vi ønsker å fjerne voksen og vi må vaske oss grundig i ørene.

Voks er helt naturlig og viktig for ørets beskyttelse og funksjon. Alle mennesker har ørevoks. Iblant kan du ha mer ørevoks og føle behov for å vaske ekstra i det ytre øret. Noen ganger kan du få nedsatt hørsel eller dotter i ørene, og årsaken er ofte at du har fått en opphopning av voks i øret.

Hvordan forebygger Vaxol® problemer med vokspropper og voks?

Vaxol® inneholder farmasøytisk renset olivenolje, i henhold til prinsippet om at «likt løser likt», det vil si at fett løser fett. Den mykgjør og fjerner overflødig ørevoks. Den naturlige balansen i øret opprettholdes ved at overflødig voks i øregangen mykes opp, noe som forenkler den naturlige utførselen av voks.

Om ørevoks og vokspropper

Hvorfor har vi ørevoks?
Er ørene skitne hvis vi har voks?

Ørevoks er helt naturlig og viktig for ørets funksjon og beskyttelse. Voksens oppgave er å ta hånd om smuss og bakterier som ikke skal være i øret, og føre det ut naturlig, uten at vi merker det. Voksen tar med seg bakterier fra øret, slik at de ikke blir værende og skaper kløe eller irritasjon. Voksen har også som oppgave å legge seg som en beskyttende hinne over huden i øregangen, for å mykgjøre, motvirke tørrhet og hindre bakterier i å feste seg til huden.

Voksen beskytter ørets funksjoner. Øret må kunne beskytte seg selv og funksjonene sine (hørsel og balanse) mot småpartikler og bakterier som kan trenge inn i øregangen. Det er også den viktigste grunnen til at vi har ørevoks.

Ørevoks dannes i kjertler under huden i øregangen. Ørevoks består av sekreter, talg, sekreter fra svettekjertler og hudpartikler, særlig keratin. Voksen er svakt sur, kan være myk eller hard og kan variere i farge fra lys til mørk brun.

Vokspropper er vanligvis mørkebrune, tørre eller harde og sitter fast i veggene og hårene i øregangen. Voksproduksjonen er individuell og kan iblant oppleves som ekstra stor. Det kan danne seg vokspropper når voksproduksjonen er altfor stor, eller når voksen ikke føres ut på normal måte.

I likhet med huden på resten av kroppen er det viktig at huden i øregangen er jevn, smidig og frisk for at ørevoks skal produseres normalt, og for at øregangen skal fungere optimalt.

Problemer med for mye ørevoks og vokspropper

En av de vanligste årsakene til at folk søker helsehjelp, er problemer med ørevoks (cerumen), og særlig vokspropper (cerumen obturans). Ca. 10 % av alle barn, 5 % av alle voksne og 35 % av den eldre befolkningen rammes av vokspropper. Ifølge dansk statistikk søker hele 60 prosent av den eldre befolkningen på et eller annet tidspunkt helsehjelp for dette.

Hos personer som ikke kan kommunisere tilstrekkelig med omgivelsene, f.eks. på grunn av utviklingshemming eller demens, er vokspropper en vanlig årsak til nedsatt hørsel.

Har du eller noen rundt deg:

  • problemer med synlig ørevoks
  • dotter i ørene eller nedsatt hørsel
  • øresmerter eller dårlig balanse

Plagene over kan skyldes for mye voks i øregangen eller vokspropp.

Symptomer på vokspropp

Symptomer på for mye ørevoks kan være nedsatt hørsel, følelse av dotter i ørene, øresmerter, smerte, svimmelhet og hoste. Ubehag og symptomer oppstår når det danner seg en vokspropp i øregangen, som tilstopper og presser mot huden. Mange av nervene i øregangen har også forbindelse med halsen, og når ørevoksen “irriterer”, kan du faktisk begynne å hoste – en bivirkning av voksproppen som ikke alle er klar over.

Nedsatt hørsel er et vanlig symptom ved vokspropper og for mye voks, hos både barn og voksne. Og dårlig hørsel er en vanlig årsak til utenforskap/handikap i alle aldrer. Merker du at du selv eller noen rundt deg plutselig får nedsatt hørsel, er det derfor lurt å sjekke om det skyldes for mye ørevoks eller vokspropp.

Viktig å ta vare på ørene

For barn er ørene og hørselen ekstra viktig, siden de skal lære å lytte, kommunisere og skape relasjoner. For voksne kan problemer med vokspropper og ørevoks skape unødig bekymring og ubehag. For eldre, som har naturlig aldrende ører, er hørselen viktig for å unngå utenforskap og opprettholde god livskvalitet. Derfor er det lurt å være oppmerksom på ørene.

Nedsatt hørsel, irritasjon i øregangen og kløe eller ubehag i ørene er varselsignaler. Opplever du kløe eller dotter i ørene, kan det være en god idé å behandle tidlig og dermed forebygge ytterligere plager. Da slipper du alvorlige problemer med vokspropper og vann i øret, og det vil gå over forholdsvis raskt.

Blir voksen et problem, bør du unngå å pirke eller rense med bomullspinner. Det kan tvert imot forverre situasjonen og skape ubalanse i voksproduksjonen. Når du pirker, skyver du i stedet voksen inn i øret, og det dannes en vokspropp. Bruk heller Vaxol® for å mykgjøre voksen på en naturlig måte.

Kontakt gjerne legesenteret for å få råd hvis du har problemer. Er problemene alvorlige eller du har smerter og det renner fra øret, må du oppsøke lege umiddelbart. Dette er viktig for både barn og voksne.

Har du alvorlige problemer med vokspropp
, kan du få hjelp med øreskylling eller utsuging på legesenteret. I spesielle tilfeller kan legen også fjerne vokspropper manuelt.

Behandle med Vaxol®

Forebygg ørevoksproblemer med Vaxol®

En god balanse mellom voksproduksjon og naturlig utførsel av voks er viktig for ørets funksjon og den naturlige renseprosessen. Ved å spraye Vaxol® i ørene regelmessig hver uke hjelper du huden i øregangen med å opprettholde denne balansen.

Bruker du Vaxol® én til to ganger i uken, to spraydoser i hvert øre, forebygger du problemer med ørevoks.

Mykgjør og fjern ørevoks med Vaxol®

Vaxol® inneholder medisinsk renset olivenolje med omtrent samme konsistens og struktur som ørevoks. Begge består i hovedsak av fettsyrer og blander seg lett med hverandre, slik at voksen blir mykere og mer lettflytende. Ved bruk av Vaxol® mykgjøres ørevoksen, og overflødig voks fjernes gradvis fra øret på en naturlig måte, uten skylling.

Vaxol® gjør prosessen litt enklere, ved at du sprayer en liten mengde olje inn i øret. Oljen virker umiddelbart, uten at du eller barnet ditt behøver å vente, noe som er en fordel. Du trenger ikke dekke til øret med bomullspad. Føles det klissete i det ytre øret, kan du tørke bort, men spraydosen er svært liten og nøye tilpasset.

Husk at du aldri må pirke i øret med bomullspinner eller lignende, siden det kan øke voksmengden og presse voksen sammen til en propp.

Kjøp Vaxol® på nærmeste apotek

Kjøp Vaxol®