Vann i øret

Bader eller svømmer du ofte? Kanskje når du er i Syden? Trener du svømming og oppholder deg lenge i vannet? Driver du med dykking?

I slike tilfeller opplever mange at de får dotter eller smerter i ørene.

En av grunnene er at vann kommer inn i øregangen og blir værende for lenge; kanskje er vannet også urent. Dette påvirker miljøet i øregangen negativt, og bakterier/sopp kan feste seg til huden, infisere og føre til betennelse.

 

 

Ekstern otitt, øregangsbetennelse og øregangseksem er flere navn på samme sak; huden i øregangen er tørr, irritert, skadet og påvirket/infisert av bakterier eller sopp.

“Svømmerøre”, “dykkerøre” eller “swimmer’s ear” er også vanlige begreper ved øregangsbetennelse / ekstern otitt. Hyppig svømming, bading, dusjing og vannaktiviteter, særlig i varmt og fuktig klima, er en vanlig årsak. Øret blir smertefullt, verkende, kløende, klebrig, pussfylt/væskende, ømt eller hovent, og hørselen kan bli nedsatt.

Omtrent én prosent av befolkningen, i Sverige er tallet rundt 100 000 personer, rammes av øregangsbetennelse hvert år.

Hvordan beskytter Vaxol® øret mot vann?

Vaxol® inneholder ren olje. Når du bruker sprayen, legger den seg som en hinne/barriere over huden i øregangen og hjelper dermed den naturlig beskyttende hinnen av ørevoks. Ved hjelp av denne “oljebarrieren” bestående av Vaxol® og voks beskyttes øret mot uttørking og urent vann med bakterier, som kan irritere øregangen.

Øregangsbetennelse – ekstern otitt

Huden i øregangen er ømfintlig. Den er veldig tynn, og under huden er det følsomme kjertler og nerver. Huden kan bli skadet hvis du pirker i den med f.eks. en bomullspinne, en hårnål eller en annen hard gjenstand. Eller hvis du gnir huden kraftig. Eller hvis du bruker hodetelefoner, høreapparat eller lignende. Normalt beskyttes huden av voks, men siden øregangen ofte er smal og krokete, eller ved skade i øregangen, kan hinnen av beskyttende ørevoks bli skadet.

 

Øregangseksem er også et begrep som benyttes for betennelse i øregangen. Huden kan være tørr, skadet, sprukken eller betent. Det skyldes at huden har blitt eksponert, at voksen ikke beskytter huden tilstrekkelig, at huden har blitt irritert eller at bakterier/smuss har fått feste.

 

 

Beskytt øret – IKKE pirk med bomullspinner eller lignende

Den vanligste årsaken til at huden i øregangen blir skadet, er at man pirker i øret med en «redskap», ofte en bomullspinne. En bomullspinne, eller en annen gjenstand, forstyrrer det beskyttende vokslaget og blottlegger huden for både smuss og bakterier, noe som kan føre til betennelse i øregangen. Noen kan også være allergiske mot det de pirker med i øret.

Hvis du opplever kløe:

 • Ikke klø deg i øregangen, selv om det klør. Det forverrer bare kløen.
 • Unngå vann i øret, beskytt deg eventuelt med badehette.
 • Unngå å få såpe, sjampo eller hårspray i øret.
 • Lindre med Vaxol®

Vann i øret – svømmerøre / swimmer’s ear

Problemer med vann i øret oppstår ofte i sommerhalvåret. Når du bader og svømmer ofte, utsettes øret for mye vann fra både basseng og sjø. Når det kommer vann inn i øret ofte og i store mengder, påvirker det ørets beskyttende miljø negativt – voksproduksjonen og huden i øret blir mer utsatt. I badevannet er det smuss og bakterier, og når du dusjer, påvirkes øret også av såperester.

Hvis du trener og dusjer ofte, utsettes øret for mye vann, såpe, sjampo osv. Også konkurransesvømmere og dykkere blir eksponert for mye vann. Det kan lett samle seg vann og bakterier som påvirker øret. Hvis miljøet i øregangen er svekket på grunn av for mye vann eller forstyrret voksproduksjon, blir huden lettere irritert og mottakelig for bakterier.

Øregangsbetennelse kan ha disse årsakene:

 •  ofte vann i øret, ved f.eks. hyppig bading, dusjing, svømming, dykking
 • pirking i øret med f.eks. bomullspinne, hårnål, skrue …
 • bruk av hodetelefoner, øreplugger, ørepropper osv.
 • irritasjon på grunn av visse voksløsende midler og skylling av vokspropper
 • eksem, psoriasis, diabetes mellitus
 • fremmedlegeme i øregangen
 • bruk av høreapparat

 

Vann i øret – svømmerøre

Ørevoks er naturlig og nødvendig, ikke farlig, det er en del av den naturlige beskyttelsen av ørets indre deler mot smuss, støv og bakterier. Voks tar med seg smuss og bakterier og forsvinner ut av øret på naturlig vis. Hvis voksen ikke forsvinner, kan det derimot danne seg propper som må fjernes.

Det kan være vanskelig å bli kvitt voksen på naturlig vis. Vann i øret kan irritere øregangen og påvirke voksproduksjonen. Det produseres enten for mye eller for lite voks. Ettersom voksen bidrar til å fjerne bakterier og smuss, er det viktig at den fungerer som den skal, ellers kan bakterier og sopp blomstre opp i øret og skape problemer.

Hvis vannet ikke renner ut naturlig og blir værende i øret, på grunn av vokspropp, øregangens form, høreapparat eller ørepropper, kan øregangen bli irritert og hoven.

Kløe, smerte, irritasjon, verk, utflod, hevelse og nedsatt hørsel er symptomer på at du kan være rammet av svømmerøre / ekstern otitt / øregangsbetennelse.

Behandling av øregangsbetennelse – ekstern otitt

Ofte kjenner du bare at det klør litt i øregangen. Men i mer alvorlige tilfeller kan det gjøre vondt. Øregangen kan hovne opp, og det kan renne illeluktende sekret fra øret. Hørselen kan også bli svekket. Ved mistanke om øregangsbetennelse med smerte i øret må du kontakte lege.

Blir øret i tillegg rødt, varmt og hovent samtidig som du får hodepine og feber, må du kontakte lege umiddelbart. Da kan du ha fått en infeksjon.

Behandling av en utviklet betennelse består i dag hovedsakelig av reseptbelagte løsninger/suspensjoner i form av antiinflammatoriske steroider, med eller uten antibiotika. Ved alvorlige tilstander kan behandlingen også omfatte drenering gjennom en slange og perforering av øret.

Bruk Vaxol® ved tørre øreganger

Forebygg vann i øret / øregangsbetennelse / ekstern otitt med Vaxol®

Olje og voks i øret gjør at vannet renner lettere ut. Olje og voks danner en beskyttende barriere på huden i øregangen.

Vaxol® smører og beskytter huden i øregangen, samt bevarer hudens naturlige fuktighet. Vaxol® fungerer som en barriere som beskytter mot uttørking og irritasjon forårsaket av bakterieinfeksjon.

 

 

Vaxol® sprayes enkelt inn i øregangen for å forebygge og beskytte øret mot uttørking og kløe/irritasjon.

Kontinuerlig forebyggende bruk av Vaxol®:

1–2 spraydoser i hvert øre, 1–2 ganger i uken, eller ved behov.

For deg som bruker høreapparat eller hodetelefoner

Bruker du høreapparat eller hodetelefoner, kan ørets balanse lett bli forstyrret – det blir tørt, det klør og det kan blomstre opp bakterier som forårsaker øregangsbetennelse.

Ikke pirk i øret, det fører dessverre bare til at bakteriene får ytterligere feste og sprer seg.

For å forebygge problemer kan du bruke 1–2 spraydoser Vaxol® i hvert øre, 1–2 ganger i uken.

Spray gjerne med Vaxol® før du legger deg, eller når du ikke skal bruke høreapparat eller hodetelefoner på en stund.

Vaxol® bidrar til å holde øret rent og beskytter mot tørrhet, kløe og irritasjon i øregangen.

Kjøp Vaxol® på nærmeste apotek

Kjøp Vaxol®