Ørevoks

Ja, ørevoks er et tegn på friske ører

Har du noen gang lurt på hvorfor vi har ørevoks, og hva det egentlig er? Her har vi samlet forskjellige fakta som gir deg mer kunnskap om ørevoks.

Hva er ørevoks og hvorfor er det så viktig?

Har du noen gang tenkt på hvorfor du har ørevoks og hva det egentlig er? Vi har samlet forskjellige fakta som forhåpentligvis gjør deg litt klokere.

Ørevoks er en blanding av væsker som produseres av kjertler ytterst i øregangen. Disse væskene blandes med støv og døde hudceller, og det er det du ser som ørevoks når du renser ørene dine.

Øret ditt er i utgangspunktet selvrensende. I normalt sunne ører beveger ørevoksen seg gradvis til ytterkanten av øregangen og tar med seg støv og skitt på veien.

Ørevoksen har tre viktige funksjoner:

  • Den beskytter øregangen din mot skadelige og infeksjonsfremkallende sopp og bakterier.
  • Den fukter øregangen og forhindrer huden i å tørke ut slik at du unngår kløende ører.
  • Den fanger støv og annen skitt og beskytter trommehinnen din.
vaxol-oronvax

Hva om jeg har for mye ørevoks?

Mange synes ørevoks kan være ekkelt, men litt ørevoks er både sunt og helt normalt.

Ørevoksen behøver ikke å fjernes, så sant det ikke skyldes symptomer som hørselstap, kløende ører, ørepine eller tinnitus. Den behøver også å fjernes dersom det hindrer legen din i å undersøke ørene dine.

Normalt sett vil ikke ørevoks kunne forårsake denne typen problemer, med mindre den har blitt hard og tilstopper øregangene. Ofte vil det å forsøke å fjerne ørevoksen med Q-tips skubbe voksen lenger inn i øregangen hvilket kan medføre blokkering. Hos mange øreleger er det normalt å bli fortalt at ting mindre enn din albue ikke hører hjemme i øret.

Hva er risikoen ved å fjerne ørevoks?

I utgangspunktet kan du fjerne ørevoks uten å skade øret, men det finnes likevel noen risikoer du bør kjenne til. I verste tilfelle kan trommehinnen punkteres, øregangen beskadiges og en allerede eksisterende infeksjon eller sykdom forverres.

Ørevoksblokkering er den vanligste årsaken til at folk går til ørelegen, men de fleste får heldigvis fjernet ørevoksen uten videre problemer.

Hvordan fjernes hard ørevoks?

Audiologer og andre øreleger benytter forskjellig utstyr, alt avhengig av individuelle behov og type voks, til å fjerne ørevoksen. Den vanligste formen er utskylling hvor øregangen skylles med lunkent vann ved lavt trykk. Ørevoks kan også fjernes med spesialskjeer, såkalte curetter, eller legen kan benytte en liten vakuumpumpe til å suge ørevoksen ut.

Hvordan kan jeg myke opp ørevoksen?

Mange profesjonelle bruker ulike oppløsninger for å myke opp ørevoksen og dermed kunne fjerne den enklere. Legen din kan derfor be deg om å bruke oppløsningen i noen dager før avtalen, eller kanskje du må sitte med oppløsningen i øret i noen minutter før behandlingen starter.

Populære valg til å myke opp ørevoks er saltvannsoppløsning, hydrogenperoksidoppløsning, karbamidperoksidoppløsning, bakepulveroppløsning og oljeblandinger. Det finnes også reseptbelagte oppløsninger, men disse innebærer høyere risiko for ørebetennelser. Den økte styrken er heller ikke alltid nødvendig for å fjerne din type ørevoks.

 

 

Hvorfor er olivenolje godt for ørene mine?

Huden i ørene dine er langt mer ømfintlig enn huden på resten av kroppen. Dersom ørene dine klør skyldes det kanskje en skade på den sarte huden. Derfor er det viktig at du er sikker på at alt som du putter i ørene ikke kan gjøre skade på huden.

Mange planteoljer og -ekstrakter er naturlig kompatible og derfor velegnede til denne typen hud. Dette gjør dem til et ideelt valg ved oppmykning av ørevoks og til generell forbedring av øregangenes helse. Olivenolje er én av de mest effektive oljene til oppmykning av ørevoks uten å irritere huden i øregangene.

Hvordan kan Vaxol hjelpe ørene mine?

Vaxol® består av farmasøytisk fremstilt olivenolje som inneholder minst 30 polyfenoler med antibakteriell effekt. Samtidig forhindrer oljen fordamping og opprettholder derfor den naturlige fuktigheten til huden i øregangene.

Dersom ørevoksen er tørr og sitter fast hjelper Vaxol® med å løsne denne slik at ørevoksen ikke skader øregangene når den fjernes. Andre lignende midler, blant annet peroksider og alkohol, gir ikke nødvendigvis en sunn hud og kan faktisk både skade og irritere huden i øregangene.

Vaxol® kan kjøpes på apoteket.

Les mer om Vaxol® her på siden.

Kjøp Vaxol® på nærmeste apotek

Kjøp Vaxol®