Øresykdommer

En oversikt over de vanligste øresykdommene

Det er mange sykdommer og tilstander som kan påvirke ørene. For å gi deg en oversikt over hva som er mest vanlig har vi samlet noen årsaker til og symptomer på de vanligste øretilstandene.

VAXOL_En-oversikt-over-de-vanligaste-oronsjukdommarna

Presbyacusis

Presbyacusis er det samme som aldersbetinget hørselstap. Omtrent 40 % av alle mennesker over 75 år lider av presbyacusis og hørselstap som en følge av dette påvirker vanligvis de høyfrekvente lydene mer enn de lavfrekvente. Dersom du har presbyacusis kan det derfor være vanskeligere å høre hva en kvinne sier enn en mann.

 

Presbyacusis forårsakes normalt av skade på hårene som muliggjør hørsel i det indre øret. Denne skaden kan skyldes utsettelsen for høye lyder gjennom et langt liv, helsetilstander som høyt blodtrykk, medisin eller alderdom. Presbyacusis forårsaket av høye lyder kan unngås ved å bruke hørselsvern og moderere volumbruken i ung alder. Hørselstap som skyldes presbyacusis kan normalt sett avhjelpes ved bruk av høreapparat.

Tinnitus

Tinnitus er en ringende, susende eller brummende lyd i øret og kan forbindes med mange andre hørselstilstander, blant annet presbyacusis. Tinnitus forårsakes av høye lyder, ørebetennelser, svulster, hard ørevoks eller andre ukjente årsaker. Hvis tinnitus skyldes ørebetennelser, svulster eller andre medisinske årsaker kan det oftest kureres.

Dersom du opplever tinnitus bør du kontakte en ørespesialist. Han eller hun kan forhåpentligvis identifisere årsaken, hvis ikke gir de deg gode råd til hvordan tinnitusen blir lettere å leve med.

Otitis Media

Otitis media, eller akutt mellomørebetennelse, er en infeksjon i mellomøret som er mest alminnelig blant barn, men mennesker i alle aldre kan oppleve å få det. Otitis media kan bli bedre av seg selv eller med antibiotika og lidelsen kan oppstå med eller uten symptomer. De vanligste er i tilfelle øresmerter etterfulgt av feber.

Otitis media kan være bakteriell eller viral og følger ofte etter en sår hals, forkjølelse eller annen halsinfeksjon. Når slike infeksjoner oppstår blokkeres øretrompeten hvilket skaper en oppdemming av væsker bak trommehinnen. Dette gir grobunn for et ideelt miljø for bakterier og virus.

Bakteriell otitis media behandles med antibiotika. Den kroniske tilstanden behandles ofte ved å plassere et dren i øret gjennom trommehinnen. Dermed har væsken mulighet for å renne ut av mellomøret hvor det tørker ut og hindrer ytterligere infeksjoner. Otitis media kan påvirke barns hørsel, så har du mistanke om at barnet ditt lider av mellomørebetennelse må du ta kontakt med lege.

Otitis Externa

Otitis Externa (extern otit), eller hörselgångsinflammation, är en infektion i hörselgången, som ofta kallas för simmaröron. Folk som simmar får ofta Otitis Externa, vilket förklaras av att en blöt hörselgången ökar risken för att bakterier och virus infekterar huden. De första symptomen är ofta kliande öron, följd av svullnad och smärta. Otitis Externa blir oftast behandlat med antibiotiska droppar eller salva, men vid mera allvarliga fall kan det krävas oral antibiotika.

Soppinfeksjon (Otomykose)

Otomykose er en soppinfeksjon i øregangen som noen ganger oppstår alene, andre ganger samtidig med bakteriell betennelse i øregangen. Hovedsymptomet på soppinfeksjon er et sterkt kløende øre, men øregangen kan også blokkeres grunnet hevelse. Dette kan medføre hørselstap og/eller tinnitus. Soppinfeksjoner behandles ved å tørke øregangen og bruke antisoppmedisin.

Cholesteatoma

Cholesteatoma er en hudcyste som gror i mellomøret. Den kan oppstå når tørr hud fra øregangen starter å gro inn i mellomøret og forstyrrer knoklene og nervene i mellomøret. Symptomer på cholesteatoma omfatter hørselstap, ørebetennelser, svimmelhet og lammelser i ansiktet. Eneste behandling mot sykdommen er operasjon.

Otosklerose

Otosklerose er en abnorm vekst på én eller flere av knoklene i mellomøret. Det er fortsatt uklart hva som forårsaker lidelsen, men det man vet er at man er mer utsatt for otosklerose dersom noen i familien har hatt det. Vanligste symptom er tap av hørsel, som regel for lavfrekvente lyder. Dersom otosklerosen er alvorlig vil det oftest opereres, i milde tilfeller kan det behandles med høreapparat.

Ménières sykdom

Ménières sykdom er en lidelse i det indre øret som forårsaker hørselstap, tinnitus og øresmerter. Disse symptomene kan både være forbigående, men også konstante. Det er uklart hva som forårsaker sykdommen, men det hevdes at det kan være et brudd i det indre øret som tillater to normalt sett separerte væsker i å flyte sammen. Det finnes ingen kur mot sykdommen, men den kan holdes i sjakk med diett og medisin som forbedrer blodsirkulasjonen.

Kjøp Vaxol® på nærmeste apotek

Kjøp Vaxol®