Ørevoks

Derfor skal du IKKE bruke bomullspinner

Du har kanskje blåst når andre har fortalt deg at det ikke er bra å rense ørene med Q-tips? Men det stemmer faktisk; du bør ikke pirke i øret med noe som er mindre enn en albue.

Hvorfor har vi ørevoks?

For å forstå hvorfor du ikke skal gå løs på ørene med den klassiske bomullspinnen må du vite hvorfor vi i det hele tatt har ørevoks. Den gule guffa er der for å beskytte ørene og holde øregangen ren. Ørevoksen holder ikke bare støv og smuss unna trommehinnen, men fungerer også som en antibakteriell beskyttelse og har en smørende funksjon i øregangen. Ørevoks er faktisk et av kroppens små underverk. Ørene fungerer slik at de praktisk talt er selvrensende. Når ørevoksen tørker, hjelper kjevebevegelsene kroppen å kvitte seg med voksen. Både når vi spiser og snakker, fjernes gammel ørevoks, som til slutt kommer ut gjennom øreåpningen. Det er omtrent som om ørevoksen tar rulletrapp ut av øret, forklarer en forsker for Huffington Post.

Problemet oppstår når vi mennesker tror vi er smartere enn naturen. Og resultatet er at vi roter i systemer som har fungert i uminnelige tider. Konsekvensen av at vi pirker med den lille bomullspinnen, er at vi skyver voksen inn i øret (eller dytter den bort fra rulletrappen), slik at den fester seg til deler av øret som ikke er selvrensende. Voksen som fester seg i øret, tar også med seg sopp og bakterier som har samlet seg i det ytre øret, og som kan føre til både smerte og infeksjoner.

Å skyve voksen inn i øret kan også blokkere øregangen, noe som gjør at du får nedsatt hørsel eller, hvis du skyver enda mer, sprukken trommehinne.

Du trenger egentlig bare rense ørene hvis du merker at du har fått nedsatt hørsel, noe som kan skyldes at det har hopet seg opp mye voks.

“Men jeg kan vel ikke bare slutte å vaske ørene?” spør du kanskje da. Sannheten er at det har blitt en ond sirkel, der ørene dine har blitt vant til at du klør og skraper i dem. Det fungerer litt på samme måte som et myggstikk, der huden blir mer irritert jo mer du klør deg.

Kjøp Vaxol® på nærmeste apotek

Kjøp Vaxol®