Fakta om hørsel

Derfor hoster du når du renser ørene

Opplever du iblant at du hoster eller nyser når du renser ørene og forsøker å fjerne ørevoks? Ta det med ro, det er helt normalt. Vi har laget en liten oversikt som forklarer hvorfor du opplever merkelige fenomener.

VAXOL_Darfor-hostar-du-nar-du-rensar-oronen

Nervene i øret ditt
Øret ditt er forbundet med fem av de tolv viktigste hjernenervene. Disse er trigeminus (hjernenerve V), facialis (hjernenerve VII), statoacusticus (hjernenerve VIII), glossopharyngeus (hjernenerve IX) og vagus (hjernenerve X). Disse nervene er også forbundet med andre deler av kroppen og ansiktet, og problemer i andre deler av kroppen føles derfor noen ganger merkes i øret. For eksempel kan et tannproblem føles som ørepine hvis det oppstår langs en nerve som også er forbundet med øret.

Hoste og kvelningsfølelse

Vagus-nerven forbinder hjernestammen til tykktarmen og går gjennom mange forskjellige kroppsdeler. Ordet vagus kommer fra det latinske ordet for vandre og når vagus-nerven i øret ditt stimuleres forårsaker det hoste og kvelningsfølelse, noen ganger etterfulgt av vann i øynene. Det er sannsynligvis denne refleksen noen merker når de bruker Q-tip til å rense ørene.

Rød refleks
Når trigeminus-nerven stimuleres av trykk i den ytre tredjedel av øregangen kan det forårsake det som kalles ”rød refleks”. Dette medfører en økt blodtilførsel til trommehinnen og øregangen, noe som gjør ørene røde. Refleksen er midlertidig og skiller seg fra ”røde ører-syndromet” som er en smertefull tilstand som vanligvis skyldes skade på perifere nerver i øret.

Lymfatisk refleks
Når et fremmedlegeme rører ved huden i øregangen i lang tid, for eksempel høreapparater, kan det aktivere den lymfatiske refleksen. Dette forårsaker hevelse og ømhet i øregangen. Denne refleksen skyldes ikke en av de fem hjernenervene, men av nerver som registrerer berøring.

Kan jeg redusere sensitiviteten overfor disse refleksene?
Ja! Refleksene er til for å holde ørene dine rene og sunne og for å hindre deg i å putte noe i ørene som kan skade dem. Den beste måten å redusere følsomheten på er ved å utvikle et sunt lag hud eller keratin i øregangen. Dette er enda viktigere om du bruker høreapparater eller ørepropper som skal inn i øregangen. Vaxol kan hjelpe deg med å få sunnere hud og redusere kløende ører forårsaket av høreapparater og ørepropper.

Kjøp Vaxol® på nærmeste apotek

Kjøp Vaxol®