Voksne/unge og ører

Hos voksne og unge er ørene ferdig utviklet, og hørselen er normalt god. Likevel har også denne aldersgruppen øreproblemer.

Ørene hos voksne/unge

Ørene er ferdig utviklet og har som regel bygd opp god funksjon, beskyttelse og immunforsvar. Kroppen er i sin beste fysiske form. Men kroppen settes også på prøve i denne alderen, og man tenker kanskje ikke på konsekvensene. Visse forhold gjør i dag at øreproblemene øker i denne aldersgruppen.

Øreproblemer hos voksne/unge

Et stadig mer utbredt problem er at vi «tetter til ørene» – vi utsetter ørene for øreplugger, hodetelefoner, ørepropper og hørselsvern. Det økende problemet skyldes at vi i dag enkelt kan høre på musikk osv. online via mobiltelefon og nettbrett.

Når vi putter noe inn i øret, blir huden i øregangen påvirket og det naturlige miljøet og balansen forstyrret. Huden i øregangen kan bli irritert, tørr og betent, voksproduksjonen forstyrres og vokspropper dannes lettere.

Urene hodetelefoner kan føre til infeksjoner og til sjuende og sist betennelse i øregangen. I motsetning til ørepropper, som vi bytter ut med jevne mellomrom, bruker vi hodetelefoner år etter år uten å rengjøre eller skifte dem ut.

Du kan få eksem/øregangsbetennelse hvis du pirker i eller irriterer øregangen med f.eks. hårnåler eller bomullspinner, eller hvis du rengjør for grundig. For mye vann irriterer også øret.

Symptomer på øreproblemer hos voksne/unge

Symptomer kan være kløe og smerte i øret – det klør og kjennes tørt, det gjør vondt i øret. Du kan oppleve nedsatt hørsel, svimmelhet, hoste eller en ringelyd. Øret kan hovne opp, og det kan komme utflod fra øregangen. Dette skyldes at ørets egen voksbeskyttelse er forstyrret, og at huden i øregangen har blitt tørr og irritert.

Ta vare på ørene dine – på riktig måte

Når miljøet i øret er normalt og sunt, er det en naturlig balanse mellom voksproduksjon og normal, naturlig utførsel av voks. Men iblant, f.eks. ved omfattende bruk av hodetelefoner, kan det oppstå kløe og irritasjon i øregangen.

Du kan bli fristet til å klø/pirke i ørene eller bruke en gjenstand. Forsøk i slike tilfeller å unngå bomullspinner helt! Både hud og ørevoks kan bli forstyrret og skadet av bomullspinner. Den sunne balansen i øret forstyrres, noe som kan bidra til både opphopning av voks, vokspropper og betennelse i øregangens hud – øregangsbetennelse / ekstern otitt.

Gode råd for å ta vare på ørene:

1. Ikke bruk øreplugger som puttes inn i ørene. Bruk heller øreklokker.

2. Rengjør hodetelefonene innimellom. Du kan bruke litt vann eller desinfeksjonsspray.

3. Pirk kun i ørene med albuen – altså ikke i det hele tatt! Ikke engang med bomullspinner.

4. Unngå å få urent vann i ørene når du dusjer eller bader, f.eks. ved å bruke badehette. Kombinasjonen av fuktighet og smuss øker infeksjonsrisikoen.

5. Luft ørene. Ikke bruk hodetelefoner hele dagen. La ørene hvile og få nok luft.

Fjerning av vokspropp hos voksne/unge på legesenteret

Har du problemer med vokspropp, bør du kontakte legesenteret. Er problemet stort, hjelper de deg med å skylle eller suge ut voksproppen. Noen ganger kan det være vanskelig å fjerne vokspropper, men det finnes hjelp og egenpleie i form av f.eks. Vaxol®.

Bruk Vaxol® på voksne/unge

Vaxol® er et enkelt og effektivt hjelpemiddel for ørene. Voksne/unge ører får hjelp av en ren og naturlig olivenolje, som mykgjør og fjerner overflødig ørevoks, forebygger vokspropper og lindrer kløe og irritasjon i tørre øreganger.

Mykgjør ørevoks hos voksne/unge med Vaxol®

Øregangene føles rene og myke. Vaxol® hjelper den naturlige voksens funksjon og smører huden i øregangen. Vaxol® mykgjør og fjerner overflødig voks og forebygger vokspropper.

Regelmessig bruk er svært gunstig for å forebygge overflødig ørevoks og vokspropper. Bruk enkelt 1–2 spraydoser Vaxol® i hvert øre, 1–2 ganger i uken.

Forebygg og behandle tørre ører hos voksne/unge med Vaxol®

Tørre øreganger skyldes ofte at balansen i ørets miljø er forstyrret. Huden i øregangen blir fysisk påvirket, og voksproduksjonen kan minke, noe som gjør at huden blir ømfintlig. Huden kan bli tørr, og du kan oppleve kløe.

 

Vaxol® forebygger og behandler tørre øreganger ved å smøre og legge seg som en beskyttende, myk hinne over huden i øregangen.

Bruk enkelt 1–2 spraydoser Vaxol® i hvert øre, 1–2 ganger i uken, for å behandle kløe og tørre øreganger.

Forebygg øregangsbetennelse/ekstern otitt med Vaxol®

Vaxol® danner en beskyttende barriere på veggene/huden i øregangen. Det motvirker fordamping, mykgjør og hindrer at huden blir utsatt for smuss og bakterier.

Ved å bruke 1–2 spraydoser Vaxol® i øret, 1–2 ganger i uken, forebygger du irritasjon i øregangen, noe som kan oppstå gjennom ytre påvirkning av øret, f.eks. ved bruk av hodetelefoner.

Kjøp Vaxol® på nærmeste apotek

Kjøp Vaxol®