Vaxol® for barn

Barns ører vokser og utvikler seg. Ørenes immunforsvar og funksjoner er ikke i tilstrekkelig grad oppbygd. Når det oppstår problemer med ørene, er det viktig å ta det på alvor.

Ører i utvikling

Barns ører vokser og utvikler seg, og er derfor ømfintlige. Øreganger og øreknokler er i utvikling, og er mer mottakelige for påvirkning.

Barns ører blir utsatt for påvirkning: for vann ved bading og svømming og for voksne som forsøker å rense og pirke i ørene deres. Bakterier kan komme inn i øret, og voksproduksjonen kan forstyrres. Dette gir økt risiko for problemer med vokspropper, behov for øreskylling og øregangsbetennelse.

Øreproblemer hos barn

Vokspropper og overflødig voks i øret er et vanlig problem hos barn. Over 10 % (1 av 10) av alle barn opplever slike problemer. Ørevoks er helt naturlig, men hos barn utvikles og vokser ørene, og voksproduksjonen kan være ustabil.

Øregangsbetennelse, ekstern otitt, er et annet vanlig problem hos barn. Det skyldes ofte vann i øret på grunn av hyppig bading og svømming. Bakterier og smuss trenger da inn i barnets ømfintlige ører og kan forårsake irritasjon og betennelse.

Et annet problem er ørebetennelse, akutt otitis media (AOM). Ørebetennelse forekommer hyppig hos barn og skyldes ofte forkjølelse og virus. Det rammer barn oftere, fordi immunforsvaret ikke er like utviklet hos barn som hos voksne.

Ofte har barn med ørebetennelse også problemer med ørevoks. En studie viste at over halvparten av barn med ørebetennelse også hadde problemer med ørevoks. Studien anbefaler at man er oppmerksom på dette og hjelper barn å fjerne overflødig ørevoks. (Marchisio et al, 2016, IJPO, «Cerumen: A fundamental but neglected problem by pediatricians.»)

Symptomer på voksproblemer hos barn

Barns ører produserer ørevoks, akkurat som hos voksne. Hos barn kan det også danne seg vokspropper i ørene. Symptomene kan være de samme som hos voksne: nedsatt hørsel, dotter i ørene, øresmerter, svimmelhet, hoste og rødhet. Forskjellen ligger i hvordan barn kommuniserer symptomene, og hvordan vi som voksne oppfatter dem. Barn vet ikke og klarer kanskje ikke å fortelle at det er ørene som er problemet når de føler seg dårlige.

 

Du opplever kanskje at barnet er fraværende, sutrer ofte, er trassig, hoster mye, er i sin egen verden eller ikke reagerer når du snakker til det. Slik atferd kan skyldes at øret er fullt av voks, eller at øregangen er betent. Siden øret virker normalt på utsiden, tenker du kanskje ikke over at det kan være årsaken.

Et godt tips er å undersøke barnets ører rutinemessig for å unngå problemer med ørene.

IKKE rens barnets ører med bomullspinner!

Oppdager du voks i barnets ytre øre, skal du ikke pirke/rense med bomullspinner! Det kan i så fall være begynnelsen på et ørevoksproblem! I stedet for å fjerne voks i øregangen skyves voksen ofte inn i øret og fører til en opphopning av voks – en vokspropp. Voks er helt naturlig i barnets ører og er viktig for å beskytte huden i øregangen. Voksen tar hånd om smuss og bakterier og føres ut helt naturlig, slik at den blir synlig i det ytre øret. Tørk forsiktig med et mykt håndkle/papir hvis du oppdager voks i barnets ytre øre. Tørk forsiktig bort synlig voks, men ikke pirk i øregangen.

Pirker du i barnets øre med f.eks. en bomullspinne, kan du skade den tynne huden og miljøet i øregangen, slik at det oppstår øregangsbetennelse (ekstern otitt). Pirker du for langt inn, risikerer du også å skade barnets trommehinne.

Skylling og fjerning av vokspropp hos barn

Har du mistanke om at barnet ditt har en vokspropp i øret, kan du kontakte nærmeste legesenter. Vokspropper er en av de vanligste årsakene til at både voksne og barn søker helsehjelp for ørene.

På legesenteret får du hjelp til å fjerne vokspropper, om ikke annen behandling virker. Voksfjerning hos barn på legesenteret gjør at proppen kommer ut, men det kan ofte by på praktiske problemer senere.

 

En vokspropp kan fjernes ved hjelp av øreskylling eller utsuging, noe som ofte oppleves som ubehagelig eller negativt av den som blir utsatt for det. Etter at barnet har fått utført øreskylling eller utsuging, kan det utvikle en sterk redsel. Får barnet senere problemer med ørevoks, kan det innebære problemer og lidelse for både barnet og foreldrene når lignende behandling skal utføres igjen.

Det er viktig å forebygge dannelse av vokspropper. Kontakt legesenteret hvis du har mistanke om øreproblemer.

Forebygg vokspropper hos barnet med Vaxol®

Vokspropper er et vanlig problem hos barn. Rundt 10 % av alle barn får på et eller annet tidspunkt en vokspropp, og det er et vanlig problem når barn trenger helsehjelp. Vokspropper kalles også cerumen obturans.

Bruk Vaxol®regelmessig på barnet ditt for å forebygge utvikling av vokspropper og unngå øreskylling eller utsuging på legesenteret. Vaxol® sprayes enkelt i barnets øre hver uke. Barn fra ett år kan behandles med Vaxol®, yngre enn ett år i samråd med lege.

 

Vaxol® er ren, naturlig olivenolje uten kjente bivirkninger. Den fungerer etter prinsippet “fett løser fett”. Det gjør at Vaxol® myker opp overflødig voks. Vaxol® bidrar til at voks føres naturlig ut av øret og forsvinner, og at balansen og miljøet i øregangen opprettholdes.

Gi barnet 1–2 spraydoser Vaxol® i hvert øre, 1–2 ganger i uken. Dermed opprettholdes det naturlige miljøet i barnets øre, og problemer med voks og vokspropper forebygges.

Lindre kløe i tørre øreganger hos barn med Vaxol®

Tørre øreganger skyldes ofte at balansen i ørets miljø er forstyrret. Hos barn er dette mindre vanlig, men individuelt. Huden i øregangen er tørr fordi mindre voks beskytter, og barnet kan derfor oppleve kløe.

 

Vaxol® forebygger og behandler tørre eller kløende øreganger ved å smøre og legge seg som en beskyttende, myk hinne over huden i øregangen.

Spray 1–2 doser Vaxol® i hvert øre, 1–2 ganger i uken, for å behandle kløe eller tørre øreganger.

Vann i øret/ekstern otitt – et problem hos barn

Ørevoks beskytter naturlig på samme måte ved hjelp av en fet hinne. Denne barrieren beskytter øregangen mot uttørking og smuss når vann kommer inn i øret.

Når barnet bader ofte, kan miljøet i øregangen og den naturlige voksproduksjonen blir forstyrret og slutte å fungere normalt. Voksen blir kanskje ikke ført ut på samme naturlige måte, fordi det ofte er vann i øregangen. Voksen vil da ikke komme ut like lett og i stedet hope seg opp til en vokspropp i øregangen. Huden i øregangen blir da ikke like beskyttet av voksen og blir lettere utsatt for tørrhet og dermed risiko for bakterier og smuss.

Ved bading i svømmebasseng og saltvann kan vannet påvirke øret negativt på grunn av uttørkende effekt, bakterier og smuss.

Når du sprayer Vaxol® i øregangen, tilfører du huden en fet hinne som beskytter mot uttørking.

Bruk Vaxol® for å beskytte mot tørre øreganger, 1–2 spraydoser i hvert øre, 1–2 ganger i uken, eller ved behov.

Kjøp Vaxol® på nærmeste apotek

Kjøp Vaxol®