Fakta om hørsel

Morsomme fakta om hørsel

Ørene er fantastiske "oppfinnelser" som de fleste tar for gitt. Derfor har vi samlet noen morsomme fakta om hørsel som du kanskje ikke visste om. Les mer her og få mer kunnskap om hørsel.

VAXOL-Bli-klokare-om-horsel-med-roliga-fakta

Hvor langt kan et skrik høres?

Dette kommer an på flere faktorer, blant annet geografien, været, luftfuktigheten, bakgrunnsstøy, alder og kjønn på personen som skriker. Kort fortalt er det derfor vanskelig å gi et nøyaktig svar på spørsmålet. Til gjengjeld har amerikanske forskere funnet ut at en normalt hørende person, i totalt stille omgivelser, kan høre et skrik i en avstand på opptil 3 kilometer.

I en storby med masse trafikkstøy er det sjeldent at man kan høre folk rope hvis de er lengre unna enn bare 100 meter.

Hvor høyt kan et menneske skrike?

En gjennomsnittlig teenage-jente kan skrike så høyt som 105 desibel, ikke så langt unna de 125 desibelene hvor øret risikerer å ta skade. I 2013 ble lyden av det amerikanske fotballaget Seattle Seahawks´ fans målt til 136,6 desibel. Til sammenligning kan vi røpe at lydnivået når en normal jumbojet letter og lander ligger mellom 130-150 desibel.

Det er flere menn som er døve enn kvinner

Menn opplever oftere hørselstap enn kvinner, men dette skyldes ikke at mennene har et ekstra ”filter” i øret som mange tror. Grunnen er sannsynligvis at menn generelt sett jobber i mer støyende omgivelser enn kvinner.

Ørene er selvrensende

Porer i ørekanalen produserer ørevoks og det sitter mange tusen bitte små hår i øret, såkalte cilier. Hårene transporterer voksen ut av øregangen og sikrer at skitt fjernes slik at øret holdes rent.

 

Dersom du spør legen om rengjøring av ørene vil du garantert få vite at du er velkommen til å stikke alt som er større enn en albue i øret. Kan du unngå det bør du altså unngå å bruke bomullspinner, disse er nemlig ikke beregnet til å rengjøre ørene.

Farlige desibel og hørselstap

Den laveste lyden et menneskeøre kan oppfatte er 0 desibel. En lyd på 10 desibel er ti ganger høyere og slik fortsetter det oppover skalaen.

Generelt sett er lyden fra en typisk jetmotor ca. 120 desibel, mens et pistolskudd kan nå opp til 140. Dersom man utsetter øret for 90 desibel i mer enn åtte timer kan du påføre deg selv permanente hørselsskader. En hovedregel er også at alle lyder over 140 desibel kan skade øret og hørselen øyeblikkelig.

Havet i et muslingskall

Du har kanskje forsøkt å sette et stort muslingskall eller konkylie til øret og hørt lyden av havets brusen. Uansett hvor romantisk historien lyder er det ikke havet du hører, men lyden av ditt eget blod som strømmer gjennom blodårene i øret.

Barn får oftere ørebetennelse

Vann i øret kan gi hørselstap og dette skjer ofte for barn. Det medfører smertefulle øreinfeksjoner og den klassiske mellomørebetennelsen som de fleste småbarnsforeldre nok kjenner til. Mellomørebetennelse bør behandles – aldri ignoreres!

Balansen sitter i ørene

Ørene dine spiller en stor rolle når du skal holde balansen. I øret finnes tre små kanaler ved siden av øresneglen. Disse fungerer som gyroskoper og hjelper deg med å holde balansen. Synes du dette høres merkelig ut? Bare vent å se hvordan du spankulerer rundt den dagen du pådrar den en kraftig øreinfeksjon…

Blomkålører

Mange profesjonelle idrettsutøvere som driver med kontaktsport som bryting, boksing og rugby har såkalte blomkålører. Dette oppstår når ørebrusken skades ved gjentatte anledninger. Blomkålører har som utgangspunkt ingen betydning for hørselen, men siden selve ”traktformen” på øret endres kan man i visse tilfeller oppleve å høre en smule dårligere enn normalt.

Kjøp Vaxol® på nærmeste apotek

Kjøp Vaxol®